ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

fotografia-768x939

 

Στην κοινωνία και στη ζωή όλα συνδέονται μεταξύ τους και διαμορφώνουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, xτίζοντας το παρόν και το μέλλον μιας χώρας και των πολιτών της.
Οι Έλληνες πολίτες εύλογα ανησυχούν και διερωτώνται για το μέλλον αυτού του τόπου και των παιδιών τους.
Υπάρχει ή όχι προοπτική και ελπίδα για έξοδο και διαφυγή απο τη σημερινή μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που διαπερνούν τη χώρα μας και ταλαιπωρούν το λαό της;
Η ειλικρίνεια και η αλήθεια ειναι απαραίτητο να πρυτανεύουν και να οδηγούν τη σκέψη και την κριτική του κάθε πολίτη, ειδικού και τεχνοκράτη, επιστήμονα, επιχειρηματία, τεχνίτη, αγρότη και απλού εργάτη, εγγράματου ή μή, για να δοθούν απαντήσεις σε τέτοια καίρια ερωτήματα.
Όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουμε τι έγινε σε αυτή τη χώρα τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια και πέρα από ιδεολογικές ή κομματικές προτιμήσεις, χρειάζεται πρώτα από όλα να λέμε την αλήθεια, χωρίς εμπάθεια και φανατισμούς, δίχως ακρότητες, μεγαλοστομίες και ιδιοτέλεια ή παρακινούμενοι και πιεζόμενοι από ορισμένους που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμια τους, αδιαφορώντας για τις άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται και υποφέρουν.
Για την σημερινή κατάσταση στη χώρα μας παρατηρείται το φαινόμενο να μεταθέτει ο ένας στον άλλον τις ευθύνες και να ισχυρίζονται όλοι υποκριτικά πως οι ίδιοι δεν φταίνε για τίποτα.
Πρώτα και κύρια έχουν την ευθύνη για την πορεία και την είκονα της χώρας, εκείνοι που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν τόσα χρόνια, αλλά και πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας για την εκάστοτε στάση και θέση τους και τη συμβολή τους περισσότερο ή λιγότερο και στο βαθμό που τους αναλογεί, στη δημιουργία αυτής της κατάστασης.
Ευθύνη έχουμε και εμείς, ως πολίτες για τις επιλογές μας, για την πολιτική στάση μας κάθε φορά, για το πώς ενεργούμε και το τί κάνουμε στην καθημερινότητα μας, σε θέματα ευθύνης, νοοτροπίας και ζωής απέναντι στην πατρίδα αλλά και στις μεταξύ μας σχέσεις.
Το μερίδιο βέβαια ευθύνης του απλού κόσμου είναι πολύ μικρό, σε σχέση με τη μεγάλη ευθύνη που έχουν οι αξιωματούχοι και διοικούντες κατά καίρους αυτή τη χώρα, σε κάθε επίπεδο (πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί εταίροι κ.α), που δεν κατόρθωσαν να διαπαιδαγωγήσουν κατάλληλα και να καθοδηγήσουν σωστά τον απλό πολίτη, έτσι ώστε να είναι υπεύθυνος, να έχει άποψη, να είναι συνεργάσιμος, κοινωνικός και ανιδιοτελής και δίκαιος στις διεκδικήσεις, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις του απένταντι στην πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο.
Τα μέτρα που πάρθηκαν την εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας, με την αιτιολογία του δήθεν εκσυγχρονισμού που προβάλλουν οι δανειστές μας, είναι πάρα πολλά και επιβαρύνουν την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (εργαζόμενους, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες κ.α).
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Αλλεπάλληλες και δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις με άμεσους και έμμεσους φόρους.
• Επιβολή και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
• Εισφορά αλληλεγγύης
• Αύξηση κρατήσεων για παροχές υγείας και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην αγορά φαρμάκων.
• Αύξηση της παρακράτησης φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, πάνω από ορισμένο εισόδημα.
• Συνεχείς μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων (13-14 φορές).
• Μείωση μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων.
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και βασικών δικαιωμάτων των εργαζομενων.
Από την μία δηλαδή, αυξάνονται οι φόροι, οι εισφορές και οι υποχρεώσεις των πολιτών (στην μεγάλη πλειοψηφία τους) και από την άλλη μειώνονται δραματικά τα έσοδα τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες της ζωής τους και να επιβιώσουν.
Αυτό το φαινόμενο συνιστά ακραία αντίφαση και δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για αναταραχές και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.
Η παραπάνω αντίφαση, ανισορροπία και ανισότητα επιτείνεται ακόμα περισσότερο, από τη στάση ορισμένων κοινωνικών ομάδων και προσώπων στη χώρα μας, που ενώ είναι σε πολύ προνομιακή θέση έναντι των πολλών, φοροαποφεύγουν ή φοροδιαφεύγουν ή το επιεικέστερο προσπαθούν να μην πληρώσουν φόρους ή να πληρώσουν λιγότερο απο όσους τους αναλογούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες και να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι.
Η συμπεριφορά αυτή, στη σημερινή οικονομική και κοινωνική δύνη που βρισκόμαστε, είναι όχι μόνο ανεύθυνη, ανάλγητη και προκλητική, αλλά παράλληλα είναι επικίνδυνη, ακραία και αντιπατριωτική.
Οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουμε τί γίνεται και όλοι έχουμε υπόψη μας περιστατικά και φαινόμενα φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
Υπάρχουν άτομα που δεν πληρώνουν φόρους και ζούν πλουσιοπάροχα και σπάταλα, όπως υπάρχουν και μεγαλό-επιχειρηματίες που πτωχεύουν οι επιχειρήσεις τους και οι ίδιοι παραμένουν οικονομικά ανθηροί και στο απυρόβλητο.
Η πολιτεία και τα αρμόδια όργανα της καί τα φαινόμενα αυτά γνωρίζουν καλά και αυτούς που κάνουν παρασιτισμό και πλουτίζουν και ασελγούν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Χρειάζεται επιτέλους να παρθούν μέτρα ουσιαστικά και αποτελεσματικά και να καταλογιστούν ευθύνες στους επιλήσμονες και μπαταξήδες και να μην πληρώνουν το μάρμαρο και μάλιστα δυσανάλογα, τα επικαλούμενα κορόιδα και υποζύγια σε αυτή τη χώρα.
Εάν αυτά τα στοιχειώδη δεν γίνουν, θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε κοινωνική κατάρρευση.
Είναι πράγματι ιδιαίτερα λυπηρό σε αυτή τη χώρα, που δίδαξε στην ανθρωπότητα τα γράμματα, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και την δημοκρατία, πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας να είναι άνεργοι, να εκλιπάρουν για δουλειά και μεροκάματο και να εκβιάζονται με ανασφάλιστη εργασία, με μερική απασχόληση, με μειωμένες αποδοχές, με ανεξέλεγκτα ωράρια και αρκετές φορές με μή πληρωμή της εργασίας τους.
Το φαινόμενο της ανεργίας πλήττει ιδιαίτερα και περισσότερο τους νέους της πατρίδας μας και τους αναγκάζει να ξενιτευτούν και να γίνουν πρόσφυγες για να ζήσουν.
Καμιά χώρα δεν εχει μέλλον και προοπτική εάν δεν διασφαλίζει δουλειά για την νεολαία της.
Πέρα και έξω από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, που είναι ασφαλώς αποδεκτές σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, αποτελεί καθήκον των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της χώρας να πράξουν το αυτονόητο σε αυτή την έκτακτη και δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα.
Να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν στα μεγάλα θέματα που ταλαιπωρούν και βασανίζουν τον Ελληνικό λαό και να προσπαθήσουν από κοινού να βγάλουν τη χώρα μας απο τα σημερινά αδιέξοδα.
Πιστέουμε πως εάν το θέλουν μπορούν να το πετύχουν, πέρα απο μικροσκοπιμότητες και ψηφοθηρικά ή κομματικά οφελη.
Η πατρίδα μας καλεί όλους σε ενότητα και κοινή δράση για να την ανορθώσουμε και να την σώσουμε.
Φτάνουν πιά οι άκρατοι βερμπαλισμοί, οι αλληλοκατηγορίες και οι αντεγκλήσεις, οι σκοπιμότητες και οι μικροπολιτικές.
Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε σε τούτη τη χώρα, πως το σήμερα είναι εξέλιξη και απόρροια του χτές και το αύριο είναι αποτέλεσμα και συνέχεια του σήμερα.
Κύρια και πρώτα προέχει βέβαια το Εθνικό συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον συνολικά του λαού.
Αρκετές θυσίες έκαναν και κάνουν οι Έλληνες πολίτες.
Αξίζουν μιάς καλύτερης μεταχείρισης από όλους.
Δικαιούνται να έχουν ουσιαστική και ποιοτική βελτίωση του επιπέδου ζωής και όχι συνεχή και εξαντλητική υποβάθμιση της και υποθήκευση του μέλλοντος των νέων γενεών.

Δημήτρης Νατσούλης
Μέλος-Εταίρος «Ολυμπιακής Φιλίας»
Πρώην Διευθυντής Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά